Οι επιτραπέζιες - βρώσιμες ελιές

Ο καρπός της ελιάςΟ αριθμός των ανά τον κόσμο καλλιεργούμενων ποικιλιών ελιάς υπερβαίνει τις 600, από αυτές όμως λίγες είναι κατάλληλες  για επεξεργασία και παραγωγή επιτραπέζιων - βρώσιμων ελιών.

Η καταλληλότητα μιας ποικιλίας για την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών εξαρτάται από την παραγωγή καρπών με ορισμένα χαρακτηριστικά. Αυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία είναι:

  • Η σχέση του βάρους σάρκας προς το βάρος πυρήνα του καρπού της ελιάς.
  • Η αυξημένη περιεκτικότητα του καρπού της ελιάς σε σάκχαρα.
  • Η εύκολη επεξεργασία της ελιάς (απόκτηση ομοιόμορφου χρωματισμού, εύκολης εκπίκρισης).
  • Το ομοιόμορφο και κατάλληλο μέγεθος των καρπών της ελιάς.
  • Ο κατάλληλος χρωματισμός του καρπού της ελιάς.
  • Η λεπτή επιδερμίδα (φλοιός) του καρπού της ελιάς.