Το δέντρο και ο καρπός της ελιάς

Το δέντρο της ελιάςΤο δέντρο της ελιάς καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων για τα πολύτιμα προϊόντα του: τις βρώσιμες ελιές και το ελαιόλαδο, τα οποία αποτελούν βασικά τρόφιμα στη διατροφή του ανθρώπου.

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι συγκεντρωμένη κυρίως στις χώρες της Μεσογείου οι οποίες κατέχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ελιών και ελαιολάδου παγκοσμίως.

Οι επιτραπέζιες ελιές καταναλώνονται ευρύτερα σε πολλές χώρες, η δε ζήτησή τους αυξάνεται συνεχώς. Η οικονομική σπουδαιότητα του προϊόντος για την Ελλάδα είναι μεγάλη, με πολύ καλή προοπτική για το μέλλον, εφόσον καταβληθεί προσπάθεια για την βελτίωση των εφαρμοσμένων μεθόδων επεξεργασίας και τεθούν οι βάσεις για το εθνικό εξαγωγικό εμπόριο.