Διατροφική αξία της ελιάς

Οι ελιές αποτελούν εκλεκτό τρόφιμοΟι ελιές αποτελούν μια πλήρη τροφή και ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για κάθε τραπέζι προσφέροντας πλουσιοπάροχα υγεία και μακροζωία.

Έρευνες για τη θρεπτική αξία των βρώσιμων ελιών, επιβεβαίωσαν την ευεργετική επίδραση τους στην υγεία των ανθρώπων.

Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης LDL, ενώ ευνοούν τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL, προφυλάσσοντας τις αρτηρίες αφού το λίπος του ελαιοκάρπου. Περιέχει περίπου 73% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, 12% πολυακόρεστα και 15% κεκορεσμένα (συνολικά περιέχει από 16 μέχρι 30% λίπη).

Εκτός από λίπη περιέχει 1,5 - 2,0% πρωτεΐνη, 1,0 -1,3% ανόργανα στοιχεία και 4 - 13% ελεύθερες αζώτου εκχυλισματικές ουσίες. Η ακατέργαστη ελιά είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο. καθώς επίσης σε μαγγάνιο, σίδηρο, νάτριο και ίχνη χαλκού.

Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Είναι πλέον γνωστή η προληπτική της δράση, όσον αφορά ασθένειες όπως η αρτηριοσκλήρωση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η ηπατική δυσλειτουργία και οι ασθένειες του νευρικού συστήματος. Θεωρείται επίσης ότι με τη βιταμίνη Ε επιβραδύνονται οι αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών και ότι καταπολεμά την οστεοπόρωση.

Στις μεσογειακές χώρες που η κατανάλωση των καρπών της ελιάς και του ελαιόλαδου είναι αυξημένη η εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων είναι σημαντικά περιορισμένη σε σχέση με τις χώρες του βορρά που καταναλώνουν άλλες μορφές λίπους.

Η θερμιδική αξία του καρπού της ελιάς δίνεται παρακάτω ενδεικτικά:

ΤΥΠΟΣ/ΠΟΣΟΤΗΤΑ           

ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Ελιές μαύρες (100 gr)

118

Ελιές πράσινες (100 gr)

97